torsdag 12 november 2009
måndag 26 oktober 2009
Vänsterns valmanifest är ingen kopia av Piraternas
Vem som helst med någon koll på svensk politik bara de senaste tio åren vet att Vänsterpartiet länge har värnat om dessa frågor, även innan Piratpartiet var med i bilden. Vinkeln på artikeln, vad (pp) tycker om att (v):s valmanifest liknar deras, är därför absurd.
Vänsterpartiet och Vänsterns Studentförbund syn på fildelning och integriteten på nätet är helt annorlunda jämfört med Piratpartiets. Med vår socialistiska grund ser vi behovet av att göra kunskap och kultur tillgängligt för alla och att makten inte ska läggas över till vinstdrivande företag.
/JD
söndag 25 oktober 2009
Möten i november!
/Hannah
tisdag 20 oktober 2009
Sverigedemokraterna byter åsikt efter vinden
SD:s populistiska natur har aldrig varit tydligare. Men låt gå, vi tar ett aktuellt exempel till. I sina nyskrivna riktlinjer för arbetsmarknadspolitiken skriver Sverigedemokraterna att deras arbetsmarknadspolitik kan förändras beroende på det politiska läget. Det vill säga att de vänder åt det håll vinden blåser.
/JD
fredag 16 oktober 2009
Nå oss genom mobilen!
Ser du något av vårt material, är det bara att ta upp mobilen och direkt få mer information på ett ögonblick. Till detta behövs det en mobiltelefon med internetanslutning och en QR-läsare (hämta den här). QR-koder är visuella länkar till internet som du når genom att fotografera länken med en mobilkamera via en QR-läsare.
Så håll utkik efter den här figuren på VSF:s material:

onsdag 9 september 2009
Möten i september
15/9 (tisdag), kl. 17.00
17/9 (torsdag), kl. 17.00
24/9 (torsdag), kl. 17.00
30/9 (onsdag), kl. 17.00
Vi kommer vid samtliga träffar ses vid universitetets huvudingång.
söndag 17 maj 2009
Klyftor & Partiledardebatt
/JD
lördag 25 april 2009
VSF backade i kårvalet men ändå ett bra resultat
Kårvalet i Växjö är nu avslutat och tyvärr blev resultatet för VSF sämre än föregående år även denna gång. VSF fick drygt 70 röster mot förra årets dryga 80 röster, samt 6 mandat i fullmäktige mot förra årets 9 mandat. Men om man räknar i förhållande till antalet kandidater på listan, två detta år mot sju förra året, så gjorde vi faktiskt ett mycket bättre val detta år. Så allt hänger ju på hur man räknar. Vi fick i alla fall in alla våra kandidater, två kamrater, vilket bara är positivt. Något som också är glädjande är att Moderata studenter inte gjorde ett särskilt bra val med 4 mandat i fullmäktige mot socialdemokreternas 13. Ett stort grattis till Demos med andra ord för ett lyckat kårval. Jämför man sedan med rikssnittet så ligger ju vänstern ändå bra till med nästan hälften av rösterna mot vad Socialdemokaterna fick och 50% mer än Moderaterna. Inte illa. Valdeltagandet steg med 0,25% vilket naturligtvis också är bra.
Så tack alla ni som la er röst på VSF Växjö, ni lär inte bli besvikna.
/AF
måndag 20 april 2009
onsdag 15 april 2009
Konkurrensutsatt pedagogik
Under dagens avsnitt satt två pedagoger och kom med tips på hur man som lärare kan göra undervisningen mer intressant. Mot slutet frågade programledaren hur vanligt det är att pedagoger kommer med tips åt varandra, något som de två lärarna stolt sa var ett vanligt förekommande.
Jag ställer mig tveksam till att denna delning av information och kunskap är möjlig i en konkurrensutsatt utbildningsmiljö. Skulle ett företag delge sina affärshemligheter till sin konkurrent? Här kan vi alltså se ett direkt lidande på utbildningens kvalitet. Pedagogiken och hela utbildningsväsendet stärks av att lärare delar med sig av sina metoder och sin kunskap, något som alltså förhindras av den konkurrens som borgligheten talar så hjärtligt om.
/JD
söndag 12 april 2009
Kårval!
Kamrater, ni glömmer väl inte att rösta i kårvalet? Kårvalet pågår mellan den 21:a och 23:e april, men det går faktiskt att lägga en röst redan nu på Kårvalet.se. Där skriver du in ditt personnummer tillsammans med ditt Mecenatkortnummer, väljer kårvalet Växjö, och sedan lägger du din röst på den enda socialistiska och feministiska listan vid Växjö Universitet: VSF!
/ AF
fredag 3 april 2009
Angående Gustav Fridolins bok om 80-talisterna
Gustav Fridolin är före detta riksdagsledamot för miljöpartiet och när han valdes in var han den yngsta ledamoten någonsin i riksdagen. Inspirerad av Birger Schlaug gick han in ett parti som i min mening var ett helt annat än vad det är i dag.
Jag föddes själv i slutet av 1989, nästan lite symboliskt in i nedskärningarnas 90-tal. Det som skiljer min uppväxt från Gustavs är vår åldersskillnad. Även om det bara är ett par år, så var Gustav gammal nog att se nedskärningarna eftersom han hade kunnat se det som var innan. Själv är jag inskolad i att montera ner välfärden. Mitt liv började med att försämra skolan och omsorgen och istället ”satsa på sig själv”, en fras som om något snarare satt spår i den otrygga 80-talisten. Men 80-talisten satsar inte på sig själv och skiter i andra för att den vill, utan för att den måste. När otryggheten råder och risken att falla utan skyddsnät finns runt hörnet, avskärmar vi oss från de som har det sämre för att över huvud taget orka. Nästa dag kan det vara vi som står utan jobb och hem.
Men det är just den rädslan vi måste övervinna för att nå en förändring. Vi måste våga vara solidariska, även om det bär emot. För när vi väl har vågat trotsa vår rädsla och börjar arbeta tillsammans, tar vi det första steget mot att utplåna otryggheten.
/ JD
torsdag 2 april 2009
Den studiesociala utredningen
------------
Nedslående läsning angående studiemedelsberättigandet
I veckan överlämnades ett betänkande till högskole- och forskningsminister Lars Leijonborg med föreslagna åtgärder för att förändra landets studenters studiesociala situation.
Redan nu har information kring utredningen läckt ut och lett till en intensiv diskussion bland studerande. Alla vi studenter jublar över det efterlängtade beskedet att studiemedlet föreslås höjas med 400 kronor i månaden, även om detta inte motsvarar den tusenlapp de borgerliga partierna viftade med i valrörelsen 2006. Det är dock nedslående när man fortsätter att läsa utredarnas föreslagna förändringar avseende studiemedelsberättigandet.
I dag har varje student rätt att få studiemedel i sammanlagt sex år utan förbehåll. Förslaget som nu lanseras innebär att studiemedel ges i max fyra år, och kan ges i ytterligare två år för de studenter som kan uppvisa en examen från en minst treårig högskoleutbildning, minst tre års fullgjorda studier på en utbildning som är minst tre och ett halvt år lång eller en examen från en tvåårig yrkesutbildning som inte är en högskoleutbildning. Syftet med denna åtgärd är att få ut studenter i arbetslivet snabbare än i dag.
Problematiken i de föreslagna reformerna är, som vi ser den, att blivande studenter kommer att vänta längre med att påbörja sina högre studier, eftersom det blir i stort sett avgörande för framtida finansiering att det första valet av utbildning blir det rätta.
Att byta studieinriktning kan bli en omöjlighet för de studenter som inte själva kan bära de kostnader som är förknippade med högskolestudier.
Det finns en överhängande risk att vidare studier blir ett privilegium för de rika. Den studiesociala utredningens förslag riskerar att rasera det högskolesystem som har gjort Sverige internationellt erkänt – ett Sverige där rätten till högre utbildning inte styrs av tidigare inkomster, utan där alla oavsett bakgrund ges samma möjlighet att vidareutbilda sig.
Ingripandet i den akademiska friheten, till förmån för arbetsmarknadspolitikens krav på genomströmning, riskerar att få en effekt motsatt den man tidigare sagt vara utredningens mål. Istället för att snabbare få ut välutbildade individer på arbetsmarkanden, är det tänkbart att studenter avbryter sina studier till förmån för arbete ifall de känner sig tveksamma efter att ha gjort sitt första utbildningsval. Om så blir fallet, förlorar dessa studenter sina möjligheter att slå sig in på en ny bana, och samhället och arbetsmarknaden blir utan välutbildad arbetskraft.
Framtidens studenter riskerar alltså att hamna i en situation där de tvingas välja att antingen låsas in på en utbildning de inte trivs med, eller också att avbryta denna utbildning men då låsas ut från senare högskolestudier.
Det är mänskligt att fela, och studenter är, tro det eller ej, också människor. Den student som påbörjar en utbildning och sedan inser att denna inte passar honom eller henne, förtjänar en chans att ändra sitt val. Därtill ska främjandet av mångfald inom den akademiska världen, där människor, oavsett ekonomiska och sociala förutsättningar, kan samlas och utbyta erfarenheter, understödjas. Det nuvarande studiemedelsystemet beaktar dessa aspekter–den studiesociala utredningens förslag gör det inte.
Sara Fransson, Demos
Hannah Söderlind, VSF Växjö
--------------
/ AF
måndag 30 mars 2009
Ny logga
Vänsterns Studentförbund har skaffat sig en ny logga:
Den gamla loggan är därför inte länge aktuell.
Farväl gamla logga!
onsdag 4 mars 2009
Årsmöte VSF Växjö

söndag 8 februari 2009
Bloggen vaknar
Torsdag 5 mars klockan 17, Tegnérsalen på Café Tufvan
Torsdag 12 mars klockan 17, Tegnérsalen på Café Tufvan
Torsdag 19 mars klockan 17, Tegnérsalen på Café Tufvan
Torsdag 26 mars klockan 17, Tegnérsalen på Café Tufvan
Välkomna!
För karta och allmän information om mötesplatsen, www.cafetufvan.se