onsdag 15 april 2009

Konkurrensutsatt pedagogik

Det finns mycket att säga om privatskolor (eller friskolor som den vackrare omskrivningen lyder), allt från klassperspektivet till ekonomiska intressen inom utbildningsväsendet. När jag satt och tittade på Utbildningsradions I love språk här om dagen kom jag till ytterligare en insikt. 

Under dagens avsnitt satt två pedagoger och kom med tips på hur man som lärare kan göra undervisningen mer intressant. Mot slutet frågade programledaren hur vanligt det är att pedagoger kommer med tips åt varandra, något som de två lärarna stolt sa var ett vanligt förekommande. 

Jag ställer mig tveksam till att denna delning av information och kunskap är möjlig i en konkurrensutsatt utbildningsmiljö. Skulle ett företag delge sina affärshemligheter till sin konkurrent? Här kan vi alltså se ett direkt lidande på utbildningens kvalitet. Pedagogiken och hela utbildningsväsendet stärks av att lärare delar med sig av sina metoder och sin kunskap, något som alltså förhindras av den konkurrens som borgligheten talar så hjärtligt om. 
  
/JD

Inga kommentarer: